Mittarinluku ja luentaohjeet

Sähkön mittaus

Etäluettavien mittareiden sähkönkulutuksen ja pientuotannon mittaus perustuu tällä hetkellä tuntimittaukseen, sekä enenevissä määrin myös vartissa.

Tuntikohtaiset kulutustietosi päivittyvät asiakastietojärjestelmäämme kahdesti vuorokaudessa. Oman sähkön kulutusta pystyy seuraamaan online-seurannan kautta tai Fingridin datahubista.

Toukokuusta 2023 alkaen yli 50 % mittareistamme tukee varttimittauksia. Näiden tietoja siirretään Datahubiin laitteesta riippuen 2-4 kertaa vuorokaudessa.

Sähkönsiirtolaskun voi saada halutessaan kerran kuukaudessa, jolloin varsinkin talviaikana lasku ei pääse kasvamaan liian suureksi.

Sähkön mittaus

Alla on lukuohjeita eri mittareille. E120GiME ja E120LiME mittareita olisi hyvä lukea samassa tasossa mittarin kanssa, sillä muuten näytössä voi näkyä vain 8888888 lukema.

Sähkön katkaisu kiinteistöstä

Jos tapanasi on katkaista esim. kesäasuntosi sähkö talviajaksi, tee sähkön katkaisu sähkömittarin katkaisu-/kytkentälaitteella, eikä pääkytkimestä. Jos kuitenkin katkaiset sähkön pääkytkimestä, niin ilmoita siitä asiakaspalveluumme.

Sähkö ja kaukolämpö

Sami Alm

järjestelmät ja energiamittaukset

Kaikki etämittarit luetaan kuukausittain laskutusta varten. Jos mittarilta ei saada lukemaa, asentaja joutuu tekemään tarkastuskäynnin mahdollisen vian korjaamiseksi. Kun ilmoitat asiasta heti asiakaspalveluumme, turhat vianselvityskäynnit vähenevät.

Sähkötöiden ajaksi katkaise sähköt pääkytkimestä ja irroita työkohteen sulakkeet.

Yökuormien ohjaus satunnaisviiveellä

Ohjaamme yökuormia satunnaisviiveellä. Tällä estetään verkon äkillinen kuorman muutos, joka voi aiheuttaa sulakkeiden palamista ja valojen vilkkumista. Yökuormien ohjaukset tapahtuvat 1–60 minuutin satunnaisviiveellä klo 22–23. Kuormat kytkeytyvät pois päältä aamulla klo 7.

Yökuormien porrastuksesta ei yleensä ole asiakkaalle haittaa, koska yösähköllä käytettäviksi on kytketty pääosin varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajia ja lattialämmityksiä. Nämä laitteet ovat päällä vain osan yöstä siihen asti, kunnes termostaatti katkaisee virran, eli ne ehtivät hoitaa tehtävänsä, vaikka ohjautuvatkin päälle portaittain.

Viive vaihtelee päivittäin, eikä se vaikuta halvemman yösähkön ja muun ajan sähkön alkamisaikaan.

HAN-portti

Uusissa E360 mallin mittareissa on käytössä HAN (Home Area Network) kotiautomaatioliitäntä. Portin kautta saa luettua mittarilta erilaisia tietoja asiakkaan omaan käyttöön, esim. sähköauton latauslaitteen kuormanvalvontaan. Porttiin liitettävät laitteet ovat asiakkaan vastuulla ja portti on aktivoitava asiakaspalvelumme kautta.

Sami Alm

järjestelmät ja energiamittaukset