Etusivu » Keminmaan vesi

Keminmaan vesi

keminmaan-vesi

Keminmaan vesi on kokonaisuudessaan pohjavettä. Pohjaveden hankimme omista pohjavedenottamoistamme.

Veden kulutushuippujen tasaamiseksi yhtiöllä on käytössä tilavuudeltaan 1.000 m³ ylävesisäiliö, joka sijaitsee Kallinkankaalla Metsäruusunkujan pohjoispuolella.

Keminmaalla on mainittujen vedenottamoiden ja ylävesisäiliön lisäksi käytettävissä tukkuvesiyhtiö Meri-Lapin Vesi Oy:n vettä 1.000 m³ vuorokaudessa. Meri-Lapin Vesi Oy:n ja Keminmaan Energia ja Vesi Oy:n putkistot on yhdistetty Lautiosaaressa ja Laurilassa, vettä ei kuitenkaan käytetä kuin poikkeuksellisissa käyttöhäiriötilanteissa.

Vesi ja kodinkoneet

Veden kovuus on useimmiten kysytty veden laatutieto. Näin on, koska pesukoneiden käyttöohjeissa puhutaan veden kovuudesta ja mahdollisesta tarpeesta lisätä pehmennysainetta pesuveteen tai koneen annostelijaan.

Veden kovuus määritellään yleensä kalsium- ja magnesiumpitoisuuksien summana. Kovuus ilmaistaan joko saksalaisina kovuusasteina odH tai SI-järjestelmän mukaan millimooleina litrassa kalsiumkarbonaaliksi laskettuna. Vastaavuus on 1 odH = 0,178 mmol/l. Jos vesi on kovaa, lämmönvaihtimiin ja muihin vettä lämmittäviin laitteisiin muodostuu ns. kattilakiveä, joka heikentää lämmön siirtoa. Kova vesi haittaa myös pyykinpesua heikentämällä pesuaineiden tehoa.

Muista, että kodinkoneiden käyttöohje on luettava huolellisesti läpi ja laitteen valmistajan ohjeita on noudatettava. Mikäli laitteen ohjeissa mainitaan jotain sen puhdistamisesta, noudata laitevalmistajan ohjeita. Keminmaan veden käyttö saattaa edellyttää pehmennyssuolan käyttöä, joissakin kodinkoneissa.

0-0,2 odH Hyvin pehmeä
2,1-4,9 odH Pehmeä
4,9-9,8 odH Keskikova
9,8-21 odH Kova
Yli 21 odH Hyvin kova

Veden laatu

Vesi on tärkein elintarvikkeemme, jonka laatua terveydensuojeluviranomaiset valvovat talousvesiasetuksen perusteella. Se perustuu EU:n direktiiviin ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta.
Vesijohtoveden laatu on tutkimustulosten mukaan seuraava:

Mikrobiologinen: Vesi on mikrobiologisesti puhdasta
pH: 7,5-7,8
Kovuus: 1,5-1,8 mmol/l (keskikova ylärajalla)
Rauta: alle 0,05 mg/l
Mangaani: alle 0,05 mg/l
Väri: Kirkas