Etusivu » Keminmaan vesi

Keminmaan vesi

keminmaan-vesi

Keminmaan vesi on kokonaisuudessaan pohjavettä. Pohjaveden hankimme omista pohjavedenottamoistamme.

Keminmaalla on vedenottamoiden lisäksi käytettävissä tukkuvesiyhtiö Meri-Lapin Vesi Oy:n vettä 1.000 m³ vuorokaudessa. Meri-Lapin Vesi Oy:n ja Keminmaan Energia ja Vesi Oy:n putkistot on yhdistetty Lautiosaaressa ja Laurilassa, varavesijärjestelyä käytetään vain erittäin poikkeuksellisissa käyttöhäiriötilanteissa.

Vesi ja kodinkoneet

Veden kovuus on useimmiten kysytty veden laatutieto, koska pesukoneiden käyttöohjeissa puhutaan veden kovuudesta ja mahdollisesta tarpeesta lisätä pehmennysainetta pesuveteen tai koneen annostelijaan.

Veden kovuus määritellään yleensä kalsium- ja magnesiumpitoisuuksien summana. Kovuus ilmaistaan joko saksalaisina kovuusasteina odH tai SI-järjestelmän mukaan millimooleina litrassa kalsiumkarbonaaliksi laskettuna. Vastaavuus on 1 odH = 0,178 mmol/l. Jos vesi on kovaa, lämmönvaihtimiin ja muihin vettä lämmittäviin laitteisiin muodostuu ns. kattilakiveä, joka heikentää lämmön siirtoa. Liian kova vesi haittaa myös pyykinpesua heikentämällä pesuaineiden tehoa.

Muista, että kodinkoneiden käyttöohje on luettava huolellisesti läpi ja laitteen valmistajan ohjeita on noudatettava. Mikäli laitteen ohjeissa mainitaan jotain sen puhdistamisesta, noudata laitevalmistajan ohjeita. Keminmaan veden käyttö saattaa edellyttää pehmennyssuolan käyttöä joissakin kodinkoneissa.

Veden laatu

Vesi on tärkein elintarvikkeemme, jonka laatua terveydensuojeluviranomaiset valvovat talousvesiasetuksen perusteella. Se perustuu EU:n direktiiviin ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta.
Vesijohtoveden laatu on tutkimustulosten mukaan seuraava:

Mikrobiologinen: Vesi on mikrobiologisesti puhdasta
pH: 7,5-7,8
Kovuus: 1,5-1,8 mmol/l (keskikova ylärajalla)
Rauta: alle 0,05 mg/l
Mangaani: alle 0,05 mg/l
Väri: Kirkas